Home Praktijkwijzer Info/Tips Nieuws Contact
Vakantie

U gaat op vakantie en wat heeft u voor uw huisdier(en) geregeld? Sommige eigenaren kiezen voor een oppas in de vorm van familie/vrienden/kennissen. Andere huisdieren gaan naar een kennel/pension of gaan met de eigenaren op vakantie.

Kennel of Pension
Als uw huisdier tijdens uw vakantie naar een kennel of dierenpension gaat, is het belangrijk om tijdig te informeren naar de vereiste behandelingen en vaccinaties. Elke kennel of pension heeft namelijk andere eisen. Gebruikelijk is dat uw dier een goede en volledige vaccinatiestatus heeft. Honden dienen voor een kennel of pension de kennelhoestvaccinatie krijgen. Dit is in de meeste gevallen een neusenting en is een jaar geldig. Katten dienen tegen kattenziekte en niesziekte gevaccineerd te worden.

Buitenland
Wanneer uw hond met u mee op vakantie gaat naar het buitenland zijn er een aantal eisen die de EU wetgeving stelt:
* Een Europees paspoort met daarin de informatie over welke vaccinaties en behandelingen uw dier heeft gehad.
* Geldige vaccinatie tegen Rabiƫs. Let op dat de verschillende landen uiteenlopende voorwaarden stellen bijvoorbeeld over het tijdstip van vaccineren en de noodzaak van een eventuele bloedtest voorafgaand aan de reis.
* Identificatie van het dier met behulp van een chip.
* Aanvullende eisen kunnen per land binnen en buiten Europa verschillen. Zo kan een gezondheisverklaring of behandeling tegen bepaalde parasieten nodig zijn. Kijk voor meer informatie over de aanvullende eisen op de website van het LICG of neem contact met ons op.

Naast de verplichte onderdelen zijn er nog een aantal zaken waar u aan moet denken als uw dier mee op vakantie gaat:

* In Zuid- en Oost-Europa komt de hartworm voor, voornamelijk rondom de Middellandse zee. De besmetting vindt plaats door een muggenbeet. Volwassen hartwormen kunnen problemen veroorzaken in de bloedvaten rondom en in het hart waardoor long- en hartproblemen kunnen optreden. Het is daarom essentieel om te ontwormen zodat eventuele larven worden gedood en niet kunnen ontwikkelen tot een volwassen worm. Voor meer informatie over de risicogebieden of het ontwormingsschema voor uw dier, neem gerust contact met ons op.

* De vossenlintworm komt met name in Oost-Europa voor. Deze lintworm is niet zozeer gevaarlijk voor uw huisdier, hij kan zich echter bij mensen wel in verschillende organen nestelen (lever, longen) en zo een ernstige ziekte veroorzaken. Daarom is het toch belangrijk om uw huisdier preventief te behandelen.

* Teken zijn met name in Zuid-Europa met gevaarlijke ziekteverwekkers bestmet. Ze kunnen onder andere Babesiose en Erlichiose veroorzaken. Echter komen die aandoeningen steeds dichterbij en worden ze soms ook al in Nederland aangetroffen. Daarnaast kan de ziekte van Lyme worden veroorzaakt. Om besmetting te voorkomen kunt u gebieden met veel teken ontlopen, uzelf en uw huisdier na elke wandeling controlen en de teken verwijderen en uw hond regelmatig behandelen met een goed tekenbestrijdingsmiddel.

* Zandvliegen zijn stekende insecten, in voornamelijk Zuid-Europa, die Leishmania kunnen overbrengen. Leishmaniose komt in 2 vormen voor. Er kunnen huidproblemen als kaalheid en schilfering optreden. De parasiet kan echter ook inwendige organen als lever, milt en nieren aantasten. De stekende insecten zijn vooral ’s nachts actief. Om de zandvliegen minder kans te geven kunt u een daarvoor geschikte spot-on product of scalibor band gebruiken, een muskietennet gebruiken en na zonsondergang en voor zonsopgang de hond niet buiten laten.

  


Mededelingen
 
 
Juni chipmaand

In juni besteden wij extra aandacht aan chippen en de registratie. Ook geven wij korting op het chippen van uw huisdier
Lees verder>

Vakantie

De zomermaanden komen er weer aan. Gaat uw huisdier naar een pension of gaat hij/zij mee op vakantie?
Lees verder>

Uw huisdier op dieet

Is uw hond of kat te zwaar? Wij helpen u graag om uw huisdier te laten afvallen.
Lees verder>

Voorjaars castratie actie

Van 14 februari t/m 31 mei korting op castratie en sterilisatie van de kater en poes.
Lees verder>

 

Vaccicheck

Om onnodig vaccineren te voorkomen is de Vaccicheck ontwikkeld. Komt uw hond hiervoor in aanmerking?
Lees verder>

Ontworming 4 halen 3 betalen

Ontworm uw hond en kat 4 keer per jaar om worminfecties te voorkomen.
Lees verder>

  
 
 
 
 

Algemene voorwaarden