Voeding
Met goede voeding hoeft een konijn niet te dik of te dun te zijn en kunnen verstopping en een aantal gezondheidsproblemen worden voorkomen. Helaas is het merendeel van onze konijnen te dik. Dit kan komen door te calorierijke voeding ofwel door te weinig beweging.
Bijna alle voedingsstoffen die konijnen nodig hebben halen ze uit hooi, groenvoer en blindedarmkeutels. De meeste huiskonijnen krijgen te veel krachtvoer(brokjes) en te weinig hooi en groenvoer. Te weinig hooi kan gebits- en gezondheidsproblemen veroorzaken.
Een gezond dieet bestaat uit onbeperkt hooi dag en nacht, weinig krachtvoer ,voldoende groenvoer en af en toe fruit en altijd vers water. Geef een konijn liever geen snoep.
- Hooi moet vers, geurig en stofvrij zijn en vormt het belangrijkste onderdeel van de voeding.
- Een volwassen konijn hoeft maar 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aan krachtvoer of brokjes te krijgen. En het liefste geen gemengd voer, maar een soort groen/bruine korrels.
- Konijnen maken twee soorten keutels: bruine ronde vezelige keutels en glimmende trosjes zwarte keutels, de laatste zjjn blindedarmkeutels. Ze worden foutief ook wel 'nachtkeutels' genoemd. Blindedarmkeutels worden direct uit de anus opgegeten en zitten bomvol onmisbare voedingsstoffen. Verliest een konijn vaak van deze trosjes dan krijgt hij teveel voer.
- Konijnen mogen zoveel groenvoer als ze willen, zo lang ze goed hooi blijven eten. Bij een nieuw konijn, waarvan u de achtergrond niet kent, of bij een jong konijntje, is het beter eerst een paar weken hooi te geven en dan langzamerhand één voor één een soort groenvoer er bij te gaan geven. Gras is het belangrijkste groenvoer van konijnen, je konijn moet er goed op kauwen, waardoor de kiezen zullen slijten. Gras bevat veel vocht en bijna alles wat een konijn nodig heeft. Maar ook aan gras moet een konijn gewend raken door eerst wat sprietjes te geven en de hoeveelheid dagelijks te verhogen totdat het konijn helemaal aan gras gewend is en in een ren op het gras kan staan. Geef nooit gras wat afgemaaid is met een grasmaaier.
- Andere groente dan bladgroente (en fruit) dienen gelimiteerd gegeven te worden.
- Dagelijks volop vers water is noodzakelijk voor een goede spijsvertering.
Geschikte groenten * Broccoli (bladeren en topjes) * Basilicum * Boerenkool * Waterkers * Paksoi * Wortel en loof * Andijvie * Witlof * Peterselie (weinig) * Paardenbloemen * Selderij (takje) * Zuring (zeer beperkt) * Mosterdblaadjes * Weegbree * Romeinse sla * Wilde achillea * Spinazie (zeer beperkt)
Geef je konijn ongeveer 50 tot 100 gram groenvoer per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Welke groenten mag je niet geven? * Bieslook, prei, ui, knoflook * Alle soorten bonen en erwten * Rabarber (heel giftig, dodelijk) * Kool zoals rode kool (gasvorming) * Aardappelen en aardappelschil.